Telefunken M15A problem....

Alles zum Thema "Fragen und Technik" bei professionellen Studio- und Tonbandgeräten der Firma Telefunken

Moderator: Administratoren

Antworten
amazingkimi
Jungspund
Jungspund
Beiträge: 7
Registriert: Freitag 26. März 2021, 06:13
Erhaltene Danksagungen: 1

Telefunken M15A problem....

Beitrag von amazingkimi »

Hi,

After M15A (3310) is started, the motor rotates, but there is no audio output. It needs to be turned on and off several times before there is audio output.

After there is sound, the playback and recording performance in 38/S is perfect.

But only 19/S only L channel is normal, R channel sound is very small, but switch MONO/stereo switch, R channel returns to normal. I suspect this is related to the above problem, but I don't know where it is.

In addition, if I swap the left and right playing cards, there will be no sound output. The numbers of my two sound cards are different. One is WV1 and the other is WV11. Initially, WV1 is inserted in position 1. It was normal before I swapped the positions of WV1 and WV11.

Q, where should I check? It seems that everything takes only one step. :idea:

Thank you!
Benutzeravatar
cavemaen
Lebende Forenlegende
Lebende Forenlegende
Beiträge: 2807
Registriert: Freitag 5. Juni 2009, 16:49
Wohnort: Nordhessen
Vergebene Danksagungen: 2
Erhaltene Danksagungen: 19

Re: Telefunken M15A problem....

Beitrag von cavemaen »

Please test all Voltages in the M15A.

Think; the Machine is over 40 Years old und needs Service!

VW1 or WV11 is'nt the Problem, look at the little Card (Mono-Stereo-switch) on Board of the WV-Circuit.

R.
amazingkimi
Jungspund
Jungspund
Beiträge: 7
Registriert: Freitag 26. März 2021, 06:13
Erhaltene Danksagungen: 1

Re: Telefunken M15A problem....

Beitrag von amazingkimi »

Hi R.
Thank you very much!
It has only two problems. In 19/S, it only has mono, and the power switch needs to be turned on and off many times before the sound is output. I think you have pointed out the specific problem, but I still don't understand the power supply part.
Best,
Kimi
Benutzeravatar
cavemaen
Lebende Forenlegende
Lebende Forenlegende
Beiträge: 2807
Registriert: Freitag 5. Juni 2009, 16:49
Wohnort: Nordhessen
Vergebene Danksagungen: 2
Erhaltene Danksagungen: 19

Re: Telefunken M15A problem....

Beitrag von cavemaen »

Your Machine needs Service!

The Power-Switch works - or no without Failure.

One of your Audiocards needs Service incl. Powersupply.

You have all Tools, Manual and Engineering?

Rudy
amazingkimi
Jungspund
Jungspund
Beiträge: 7
Registriert: Freitag 26. März 2021, 06:13
Erhaltene Danksagungen: 1

Re: Telefunken M15A problem....

Beitrag von amazingkimi »

Hi Rudy,

I have a manual, tools and replacement capacitors, but I don’t know which one is broken. Can you point out more specific data in the sound card?

Thank you very much!
Best,
Kimi
Benutzeravatar
cavemaen
Lebende Forenlegende
Lebende Forenlegende
Beiträge: 2807
Registriert: Freitag 5. Juni 2009, 16:49
Wohnort: Nordhessen
Vergebene Danksagungen: 2
Erhaltene Danksagungen: 19

Re: Telefunken M15A problem....

Beitrag von cavemaen »

Hi Kimi,

your M15A has a Option; Mono-Stereo-Switch.

On Board of the WV-Card is a small Card for Options, look at "WMC / WNC" Card.

Look at Manual please and look at the WV-Card.

Rudy
WV1 Brücken.jpg
Du hast keine ausreichende Berechtigung, um die Dateianhänge dieses Beitrags anzusehen.
amazingkimi
Jungspund
Jungspund
Beiträge: 7
Registriert: Freitag 26. März 2021, 06:13
Erhaltene Danksagungen: 1

Re: Telefunken M15A problem....

Beitrag von amazingkimi »

Hi Rudy,

Thank you!

I measured the Mini card with a multimeter and it seems that there is no problem.
My audio card model is different, one is WV1 and the other is WV11,
Their small card notes are all A, do I need a jumper, I hope I can find another WV11.
One channel has a very low sound, not without any sound.

Kimi
Du hast keine ausreichende Berechtigung, um die Dateianhänge dieses Beitrags anzusehen.
Benutzeravatar
cavemaen
Lebende Forenlegende
Lebende Forenlegende
Beiträge: 2807
Registriert: Freitag 5. Juni 2009, 16:49
Wohnort: Nordhessen
Vergebene Danksagungen: 2
Erhaltene Danksagungen: 19

Re: Telefunken M15A problem....

Beitrag von cavemaen »

You have tested the Heads?

On the Card i see very old (brown) Kondensers, make Service please!

Last Years she is running with this Cards (WV1 + WV11)?

This Cards are compatibility.

Cut the little Switch-Card for Mono/Stereo and test with Bridges, look at your 2nd Card and in your Manual.

Regards,

R.
amazingkimi
Jungspund
Jungspund
Beiträge: 7
Registriert: Freitag 26. März 2021, 06:13
Erhaltene Danksagungen: 1

Re: Telefunken M15A problem....

Beitrag von amazingkimi »

Hi Rudy,

Yes, its combination is WV1 + WV11,
I also think it’s a bit weird, so I’m looking for WV11,
I found that a resistor on the small card has been replaced, but the resistance value is completely different from the instruction manual. It is ten times larger. I am waiting for new resistor parts.
Where is the head, transformer? I have checked the brown capacitors and replaced some of the capacitors with hidden dangers.

I have a friend named Rudy who lives in Belgium. As early as 2007, he helped collect a lot of antique radios. I feel cordial to see your name.

Thank you!
Best,
Kimi
Benutzeravatar
cavemaen
Lebende Forenlegende
Lebende Forenlegende
Beiträge: 2807
Registriert: Freitag 5. Juni 2009, 16:49
Wohnort: Nordhessen
Vergebene Danksagungen: 2
Erhaltene Danksagungen: 19

Re: Telefunken M15A problem....

Beitrag von cavemaen »

Now, the Audio-Cards need exact 35V, test it please and look at the Manual for Service!

All my Audiocards are sold, one brand new AV-1 Card i have.

Service:

www.ES-Studiotechnik.de

www.hilpert-audio.de

Regards,

R.
amazingkimi
Jungspund
Jungspund
Beiträge: 7
Registriert: Freitag 26. März 2021, 06:13
Erhaltene Danksagungen: 1

Re: Telefunken M15A problem....

Beitrag von amazingkimi »

Hi
I still haven't fixed it. I think it is the power supply part of the playback card. Unfortunately, I am not that professional. I don't know where the playback card is responsible for the power supply. I replaced a resistor and transistor on the stereo switch, but to no avail. It seems that it only needs one step, and now there is no sound in both channels.
Kimi
Benutzeravatar
cavemaen
Lebende Forenlegende
Lebende Forenlegende
Beiträge: 2807
Registriert: Freitag 5. Juni 2009, 16:49
Wohnort: Nordhessen
Vergebene Danksagungen: 2
Erhaltene Danksagungen: 19

Re: Telefunken M15A problem....

Beitrag von cavemaen »

Look all Steps in the Manual!

35V are correkt?

Take the Machine in professional Hands.

Online i don't helps you, send the Cards to technical-Offices by Mr. Hilpert or Mr. Schleicher!

R.
amazingkimi
Jungspund
Jungspund
Beiträge: 7
Registriert: Freitag 26. März 2021, 06:13
Erhaltene Danksagungen: 1

Re: Telefunken M15A problem....

Beitrag von amazingkimi »

Hi Rudy,
professional technician to fix the power supply part. The reason was that a capacitor on the SL11 failed. Now it turns on normally, but the stereo is still not restored at 19 speed. One of the cards has a very small sound, but the problem is not the small card. I can only record and play at 38 speed, but I found a new problem. The large motor on the right is relatively hot and the temperature of the motor on the left is normal.
Thanks!
Best,
Kimi
Benutzeravatar
cavemaen
Lebende Forenlegende
Lebende Forenlegende
Beiträge: 2807
Registriert: Freitag 5. Juni 2009, 16:49
Wohnort: Nordhessen
Vergebene Danksagungen: 2
Erhaltene Danksagungen: 19

Re: Telefunken M15A problem....

Beitrag von cavemaen »

Look at my Files on Top;

your M15A needs Service!!

You like your Mache? Than make a lovely Service in a nice Tapemachine-Hospital.

A Lot of old Condensers don't working, she's diing.

R.I.P.

Regards,

Rudy
Antworten